Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα στις 9:30 π.μ. την 5η Νοεμβρίου 2013, οι Εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Αλληλεγγύης του Δήμου Σαλαμίνας βρεθήκαμε μπροστά σε μια πρωινή δυσάρεστη έκπληξη.
Πριν ξεκλειδώσουμε το Ιατρείο είδαμε το μεγάλο παράθυρο – τζαμαρία με ανεβασμένα ακανόνιστα τα στόρια όπου φαίνονταν ανοιγμένες όλες οι βιβλιοθήκες του χώρου που περιέχουν φαρμακευτικά σκευάσματα…
Αφού ξεκλειδώσαμε την εξωτερική πόρτα του Ιατρείου και προχωρήσαμε μέσα, μας περίμενε κάτι το ανέλπιδο. Μπαίνοντας συνειδητοποιήσαμε ότι το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης είχε διαρρηχθεί.
Μείναμε άφωνοι…
Μας ήταν αδιανόητο να γίνει κάτι τέτοιο.
Λειτουργούμε εδώ και 8 μήνες προσφέροντας δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους άπορους, άνεργους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας πολίτες ανάμεσα τους και βαριά και χρόνια πάσχοντες, που βιώνουν ολοκληρωτικό κοινωνικό αποκλεισμό.
Σκοπός μας δεν είναι μονάχα η παροχή ιατρικής και φαρμακευτικής φροντίδας αλλά και η διεκδίκηση με συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις της νοσηλείας ανθρώπων που έχουν ανάγκη και δεν έχουν χρήματα.
ΔΕΝ στερούμε τα εισοδήματα κανενός επαγγελματία.
Απευθυνόμαστε σε άνεργους ανασφάλιστους και κοινωνικά και υγειονομικά αποκλεισμένους.
Δεν βλέπουμε ασφαλισμένους κανενός ταμείου, ακόμα και του ταμείου απορίας, και δεν συνταγογραφούμε για τα ταμεία.
Εργαζόμαστε εθελοντικά και συμπαραστεκόμαστε στους συνανθρώπους μας που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Προσπαθούμε και βρίσκουμε ‘λύσεις’ εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη μας.
Και οργιζόμαστε μπροστά στην αδιαφορία και την κωλυσιεργία των αρμοδίων υπηρεσιών αλλά και στην έλλειψη στοιχειώδους ανθρωπιάς.
Επιπλέον με τις άοκνες προσπάθειές μας, προσπαθούμε να καλύψουμε ανάγκες των συνανθρώπων μας που απευθύνονται σε μας και που χρειάζονται ακόμη και τρόφιμα.
ΔΕΝ υποκαθιστούμε τις ευθύνες της οργανωμένης πολιτείας.
Δεν δικαιολογούμε αυτή την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της, και εργαζόμαστε και μείς μαζί με όλους τους πολίτες να την αντιστρέψουμε.
Θεωρούμε ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε αντιστροφή της κατάστασης είναι η ανάπτυξη μηχανισμού προστασίας του λαού. Σηκώνουμε τα μανίκια, λοιπόν, και βλέπουμε τι μπορεί να κάνει ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί.
Δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε μια ζωή, ούτε μια ψυχή, ούτε την αυτοεκτίμηση κανενός, απλά και μόνο επειδή περιμένουμε από τους άλλους.

Οι εθελοντές δίνουν από το υστέρημα τους χωρίς φιλοδοξίες με μόνη τους ανταμοιβή την ικανοποίηση από την αντιμετώπιση της κοινωνικής ανάγκης υπέρ της οποίας κινούνται.

Οι Εθελοντές που απαρτίζουν το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης δεν έχουν άλλα πλεονάσματα από την αγάπη τους για την κοινωνία και την διάθεσή τους να προσφέρουν μέρος από τον προσωπικό τους χρόνο και την προσωπική τους ενέργεια για την ευόδωση των σκοπών τους.
Είναι συνειδητοί κοινωνικοί εργάτες και η αλληλεγγύη την οποία πρεσβεύουν είναι απολύτως συνειδητή επιλογή.
Προσφέρουν αυτά που μπορεί ο καθένας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης νέου τύπου κοινωνικής συμπεριφοράς, της κοινωνίας της αλληλεγγύης.

Λόγω του ότι ακούμε κατά καιρούς διάφορα ΣΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ: «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΧΟΡΗΓΟ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.
Αυτό το γνωρίζουν άριστα τα 1.200 και πλέον άτομα που έχουν επισκεφθεί το Κοινωνικό Ιατρείο μας για να ζητήσουν τη συμπαράσταση και τη βοήθειά μας.

Αδυνατούμε να βρούμε τους λόγους που ώθησαν τους άγνωστους διαρρήκτες να κάνουν την διάρρηξη ή μάλλον υποψιαζόμαστε….
Προφανώς δεν πίστεψαν την πινακίδα που έχουμε αναρτήσει στην Πόρτα ότι δεν έχουμε φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που υπάγονται στο νόμο Ν. 4139/2013 περί ναρκωτικών ουσιών.
Έτσι αφού δεν βρήκαν αυτά που ήθελαν πήραν ότι μπορούσε να τους δώσει χρήματα πουλώντας το.

Τα κλαπέντα ήταν τα εργαλεία με τα οποία το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης είχε τη δυνατότητα να επιτελεί το έργο του. Τώρα είναι απογυμνωμένο από τα μέσα που διέθετε και του ήταν απαραίτητα.
Το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης του Δήμου Σαλαμίνας Λαβώθηκε…. Απογυμνώθηκε. Στερήθηκε ότι του ήταν αναγκαίο και απαραίτητο. Έχασε τα εργαλεία που μας έφερναν σε επικοινωνία με τους εξυπηρετημένους. Στο laptop και το computer είχαμε περάσει προγράμματα που μας βοηθούσαν στην ομαλή διεκπεραίωση της κοινωνικής μας προσφοράς, Ο εκτυπωτής δε μας ήταν τελείως απαραίτητος.

Τώρα…. Χρειαζόμαστε επειγόντως νέα εργαλεία και να ξαναστήσουμε εκ νέου και να οργανώσουμε ξανά όλα αυτά που είχαμε με τόσο κόπο εγκαταστήσει. Κάνουμε έκκληση σε άτομα και εταιρείες για την προσφορά υπολογιστή και εκτυπωτή.

Εμείς θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια να γνωρίζει η κοινωνία ότι στην ανάγκη της, έχει και αυτή την εναλλακτική λύση, η οποία της προσφέρεται κοινωνικά συγκροτημένη και όχι στη βάση μιας οιονεί φιλανθρωπίας, ή οποία μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και προσβλητική της αξιοπρέπειας ανθρώπων που μέχρι πρότινος ήταν αυτάρκεις κοινωνικές και οικονομικές μονάδες και τώρα αναγκάζονται να ζητούν βοήθεια.
Είναι Κοινωνική Αλληλεγγύη, που κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια προστασίας της ζωής, της υγείας και της αξιοπρέπειας μας ως κοινωνίας.
Είναι ή απάντηση όλων εμάς στην κρίση και στις ανάγκες, είναι ή απάντηση και η παιδαγωγός δύναμη για νέα κοινωνική συνείδηση.

«Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ - ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ»